Residential

ADAMS ROW ENERPHIT FULL HOUSE REFURBISHMENT

Contract | £280,000
Role | Architect and PassivHaus Designer (as part of SCP)
Client | Grosvenor
Status | Complete

The Victorian three-storey period mews dwellings on Adams Row was built as stable/coach house in 1720. It was retrofitted to EnerPHit standard as part of Grosvenor GBI’s plan for Carbon Emissions reductions.

The aim was to maintain all its existing historical integrity of the building whilst delivering an efficient building to the highest standards, which included the following upgrades:

  • Breathable super-insulation (aerogel) to existing historic façades,
  • Triple glazed, timber, PassivHaus certified windows throughout,
  • Low airtightness of 0.9ach@50Pa was achieved using breathable membrane and on site airtightness training,
  • Use of Mechanical Heat Recovery Ventilation (MHRV).

CREWE PLACE, WISDEN JUNCTION HOUSE EXTENSION

Contract | £150k
Client | Private
Status | Complete

The Victorian three-storey period home located in Willesden Junction is in serious need of renovation. The proposal is seeking to demolish two existing single-storey extensions at the back of the property and erect one extension in their place, to open plan the kitchen dining area and bring light into the middle of the property.

PASSMORE STREET, LONDON ENERPHIT FULL HOUSE REFURBISHMENT

Contract | £560,000
Role | Architect and PassivHaus Designer (as part of SCP)
Client | Grosvenor
Status | Complete

Two bed, historic terraced houses that achieved first privately rented EnerPHit criteria in London, developed by Grosvenor GBI as a ‘pilot’ project. Existing 2-bed mid-19th century terraces were renovated post-war, and had concrete floor and flat timber roofs unusual for houses of that period.

The proposal was to renovate the building by stripping all finishes and fittings, reinforcing the roof, adding posi-joist floor and new timber extension to the rear. The historic fabric of the building was carefully preserved while being retrofitted using:

  • Super-efficient breathable internal insulation (aerogel),
  • High-performance external EPS wall insulation with brick slips to rear.
  • Triple glazed mock-sashes to front and PassivHaus certified triple glazed casement to rear,
  • High efficiency MVHR,
  • PV panels that delivered carbon neutral operational emissions.

PARK ROAD, TEDDINGTON HOUSE EXTENSION

Contract | £120,000
Role | Architect
Client | Private
Status | Partially Complete

This exceptionally spacious five bedroom 1920’s property has been comprehensively refurbished by include a rear extension instead of existing winter garden to house new kitchen and dining room. The house also has a Planning Permission and Building Control approval for a roof extension that is currently put on hold.

BACKINGHAM AVENUE, WEST MOLESEY HOUSE EXTENSION

Contract | £120,000
Role | Architect
Client | Private
Status | Complete

Complete redesign of the 1960s four‐bedroom townhouse included ground floor rear extension and demolition if the free-standing garage to create open plan living space and spacious garden. The design included relocation of the kitchen to the front of the property, opening up the ground floor plan by removing the original air heating ducts and moving existing WC from the centre of the property.